순천 예술 광장 국제 공모
Suncheon Art Platform
International Competition

Partner architects : Kim Taekbin
Location : Suncheon Jungangro
Year : 2018

Award : Mentioned

보이드의 스퀘어


 

1. 인문적 도시로서의 순천

 

순천은 역사적 문화적 가능성에도 불구하고, 생태 도시로서의 측면만이 부각되어 왔기에, 인문 도시로서의 의미는 많이 부각되지 못하여왔다. 보이드의 스퀘어는 단순히 미술관이 아니라, 순천의 구도심 속의 허브로, 문화 역사적 요소들을 연계하는 네트워크의 거점이자 순천의 랜드마크로서 인문도시와 생태도시의 가능성을 극대화시키는 역할을 한다. 


 

 

2. 둘러쌓인 열린 보이드

 

유럽의 경우, 공적/사적, 개방/폐쇄의 구조로 인하여, 주변의 공공시설로 둘러싸여진 비워진 곳이 광장으로 형성될 수 있다. 유럽의 블록형 건물 가운데의 중정은 채광과 환기의 용도로 활용된다. 전통 건축에서도 마당들은 비워져 있는 곳으로 다양한 공적, 사적 공간으로 활용된다. 

한국의 현대 도시는 이와는 상황이 다르다. 유럽 도시 조직 같은 개방/폐쇄의 구조가 형성되어 있지 않기 때문에 그냥 열려져있는 비워진 공간은 광장으로서 작동하지 않는다. 유럽의 전통 도시나, 우리나라의 전통 건축물들에서 볼 수 있듯, 공간이 건물로 둘러싸일 때 광장으로 작동한다. 광장이 그의 기능으로 작동하기 위해서는, 그 공간을 담아줄 수 있는, 둘러쌓인 체계가 필요하다. 보이드들이 도시적인 비움(emptiness)을 만들면서 다양한 사건을 담는 장소가 된다. 순천 예술 광장에 필요한 건물은 예술 광장을 둘러싸면서 광장을 규정할 수 있는, 즉 건물이면서 광장으로 작동하는 보이드로서의 건물이어야 한다. 

 

 

3. 도시 조직의 연결

 

보이드의 스퀘어는 내부에 여러 다양한 프로그램을 수용하면서 동시에 외부공간을 규정하고 광장을 형성한다. 그러나 이는 도시 맥락에 닫혀있는 건물이 아니라 도시의 흐름과 조직을 받아들이며, 그 속에 녹아든다. 대지 주변에 존재하는 문화의 거리, 패션의 거리, 중앙전통시장 그리고 중앙로 지하상가의 흐름을 연장시키고 받아들이며, 통과시킨다. 

대지의 동측에 인접한 지하상가와 연결하여, 낙후되고 폐쇄된 지하상가의 활성화를 유도한다. 지하상가와 연결된 광장에는 여러 행사와 행위가 벌어질 수 있는 계단 광장을 제안한다. 평평한 광장보다 경사져 있거나 계단이 연계된 광장에서 다양한 행위들이 벌어지는 것을 알 수 있다. 
다양한 프로그램의 배치는 이런 자연스러운 동선과 접근에 용이하도록 배치되었다. 방문객 센터는 시민들이 자연스럽게 접근할 수 있는 가로변에 위치하고, 계단을 통해서 상부 데크와 연자루에 접근할 수 있다. 

 

 

4. 창문으로서의 떠있는 프레임, 공공장소로서의 갤러리 

 

보이드의 스퀘어는 도시에서는 떠있는 매스로서, 단순하지만 강한 랜드마크로 작동한다. 매스 내부에서는 하늘과 도시의 풍경을 프레임 속에 담는 창문의 역할을 한다. 또한, 둘러싸인 광장의 느낌을 형성하는 프레임으로 작동한다. 

1층에는 도시민이 문화를 즐기면서 휴식할 수 있는 도시적 갤러리가 위치한다. 이 갤러리에는 긴 의자가 있어 광장을 향해 앉아 휴식을 취할 수 있으며, 도시적 공적 공간으로 작동한다. 여러 선큰은 지하 광장에 활기와 풍부한 채광을 제공한다. 선큰에는 갈대밭, 나무 등 다양한 수종이 가능하다. 

2층에는 도시민이 풍경을 보면서 휴식할 수 있는 도시적 데크가 위치한다. 비워진 도시적 데크는 도시와 자연의 풍경을 그림처럼 보여주는 액자가 된다. 2층에서는 브릿지를 통하여 연자루와 연결되며, 연자루도 하나의 프레임으로 작동한다. 


 

 

5. 사회적 응집기, 문화적 하부구조

본 건물은 사회적 응집기로 작동한다. 단순한 예술품의 수용 기능이 아니라, 기존 순천에 산재해 있던 사회적, 문화적 역량을 모으는 장소로 작동한다. 

지하1층은 문화적 행위나 이벤트가 일어날 수 있는 문화적 하부구조의 역할을 한다. 상부 매스는 동선을 따라 미술 관람의 기능을 하면서도, 다른 측면으로는 중정의 광장에서 일어나는 다양한 문화적 사회 활동을 즐기기도 하며, 순천 도시를 바라보며 휴식을 취할 수 있는, 도시민의 문화적 허브가 된다. 갤러리와 데크로 구성되는 상부구조는 용도나 목적에 따라서 여러 다양한 배치로 변형될 수 있다.  

향후 증축 계획에 따라서 주차장 부분의 중정 모양으로 새로운 미술관이나 문화시설이 확장될 수 있으며 식당 또한 중정형으로 계획 가능하다. 보이드들로 이루어진 중정을 지니는 ㅁ자의 형태는 확장되어 향후 도시 조직 모양을 형성하는 새로운 형태가 될 수 있다. 

Square of Voids

 

1. Suncheon as a humanities city

Regardless of historical and cultural potentialities of Suncheon, only an aspect as an ecological city has been highlighted, and a significance as a humanities city has been rather overshadowed. Floating square is not a mere art center, but a hub of the Old City, a core of network that connects cultural and historical elements and a landmark of Suncheon which maximizes the possibility as a city of humanities and ecology. 

 

 


2. Enclosed open voids 

In Europe, void space surrounded by adjacent public facilities could be formed into a square due to private/public and open/close structure. Courtyard in the center of European block building is utilized for lighting and ventilation. Garden of traditional architecture is also vacant and used as public or private space of various use. 

However, situation of Korean contemporary city is different. As close-open structure such as European urban fabric isn't formed, simply open vacated space does not operate as a square. As it could be found in traditional cities of Europe or traditional buildings of Korea, space works as a square when it is surrounded with buildings. For a square to operate, it requires an enclosed system that holds the space. Voids create urban emptiness and becomes a place that holds various events.

 Building required for Suncheon Art Platform is one that surrounds and defines the Art Platform, that is to say a building of voids which simultaneously operates as a square. 
 

 

3. Connecting Urban tissue

 

Square of Voids accommodates various programs on the inside and simultaneously characterizes the outside space and forms a square. However, this building is not departed from the urban context, but embraces the urban flow and fabric and melts into it. It accommodates and extends diverse flows of the surrounding such as Street of Culture, Street of Fashion, Underground shopping center, Central Traditional Market and Ok-cheon riverbank. Vitalization of deteriorated and enclosed underground shopping center is induced  by connecting the site to the underground shopping center on the Eastern side. Stair square that could accommodate various events and activities is suggested for the square connected to the underground shopping center. Diverse actions occur more easily in a slanted square or a square connected to stairs compared to a flat  square. 
 Location of programs are arranged to facilitate natural movement and approach. Visitor Center is placed on the roadside for citizens to approach easily, and people could access the upper deck and Yeonja-Ru through stairs. 

 

 


4. Floating frame as a window, gallery as an urban public space

 

As a floating mass in the city, Square of Voids is a simple but strong landmark. Inside the mass, it functions as a window which frames the sceneries of sky and the city. Furthermore, it works as a frame that creates a sense of enclosed square. 

In the first floor, there is an urban gallery where urban dwellers could enjoy culture and take rests. Long chairs are placed in this gallery for people to sit towards the square, thus working as an urban public space. A number of sunken spaces provide vitality and abundant daylight to the underground square. In sunken spaces, various species of trees and reeds could be planted. 

In the second floor, urban deck is formed for urban dwellers to take rest while looking at the sceneries. Hollow urban deck becomes a frame which shows the landscape of the city and nature as a picture. The 2nd floor is connected to the new Yeonja-ru through bridge, and it also operates as a frame. 

 


5. Social condenser, cultural infrastructure

This building operates as a social condenser. It becomes a place that collects social and cultural competence that are currently scattered around Suncheon. Basement floor plays a role as a cultural infrastructure where cultural events or actions could be held. Upper mass becomes a cultural hub for urban dwellers. One side of the upper mass functions as a gallery following through the movement line, and to the other side, dwellers could enjoy various cultural and social activities happening at the square or take a rest looking at the sceneries of Suncheon. Superstructure composed of gallery and deck could be transformed into various configurations according to its use or purpose.   

 Depending on future extension plan, new gallery or cultural facility could be extended following the courtyard form of the parking lot, and Cafeteria could also be planned in courtyard form. Square form with a courtyard composed of voids could be extended and later become a new shape that forms the urban fabric.