백범 광장 지역 지하 공간
Underground Space near Baekbeom Plaza

Partner architects : Kim Taekbin
Location : Seoul
Year : 2018

지형과 역사의 위상적 뜨게질

백범 김구 광장 지역 지하 공간 계획

 

 


1. 지형의 복원

이 대지는 과거부터 있었던 자연 지형이 일제 시대에 도로 건설을 통해서 파헤쳐지고 훼손되었으며 성곽은 끊어져 버린 단절의 역사를 담고 있다. 우리는 파헤쳐진 지형과 끊어진 성곽을 복원하고 지형의 연속적인 흐름을 회복하려 한다. 두개의 인공대지의 평평한 부분은 새로 삽입되는 기준면이 되어서 다양한 레벨로 지상과 지하를 가로지르면서 끊어진 동선들을 연결한다.

삼각형의 경사광장은 지형을 연속적으로 연결하고 지형과 도로에 의해서 단절되었던 보행자 동선을 뜨개질하듯이 다시 연결해준다. 도로와 성벽에 의해 끊어져 있던 동선들을 데크와 지하공간을 통해서 연결하고 지하에 위치한 선큰 마당과 다양한 시설들은 도시의 여러 레벨과 연결되면서 활력을 제공한다.

2. 성벽의 복원

 

지형이 단절되고 도로가 들어서면서 서울 성곽은 단절되어 있다. 지형을 복원하는 경사광장을 만들고 그 위에 서울 성곽을 복원하여 기억과 흔적의 연속성을 회복한다. 경사 광장 위에 복원되는 서울 성곽은 형태를 그대로 재현하는 것이 아니라 45도로 기울어진 판들과 캐노피의 형태로 서울 성곽을 은유적 방식으로 복원한다. 기울어진 판들로 벽은 보는 각도에 따라서 개방감이 달라지며 완전히 폐쇄되지도 완전히 개방되지도 않은 현대적 벽이 된다. 은유적 성벽 옆에는 벤치와 보이드가 있어서 벤치에 앉아서 지상을 내려다 볼 수 있고 도로를 지나면서도 인공대지 위에 지나가는 성벽을 느낄 수 있다.

 

3. 역사의 켜(layer)

이 대지는 여러 시대의 역사의 켜가 중첩되어 있다. 일제시대, 김유신, 안중근, 김구, 서울성곽, 근대화의 흔적들이
겹쳐져 있다.
우리는 지상과 지하 공간들을 연결하면서 잘 알려지지 않았던 이런 역사들을 부각시킬 수 있는 건축적이고 상징적인 장치들을 설치한다.두 개의 큰 선큰 마당은 고요함 속에서도 역사의 흔적을 느낄 수 있는 공간이다.선큰 마당에는 김구, 김유신, 서울성곽, 남산 등의 역사를 전시하며, 선큰 마당 주변의 지하공간에는 전시실, 세미나실 등이 위치한다.선큰 마당에서 도시의 여러 방향으로 나갈 수 있다.
인공대지의 하부에는 카페와 휴식공간이 위치하고 카페 내부 지하공간의 넓은 계단을 통해서  선큰 마당으로 접근할 수 있다. 넓은 계단은 공연, 강연, 북카페로 다양하게 활용될 수 있다. 건물은 도시적 가로의 연속성을 살려주면서 지형의 흐름을 따라가면서 배치되며 건물 상부의 데크는 산책로 레벨과 자연스럽게 연결된다. 
두개의 지하공간은 지하에서 서로 연결되고 지상과 밀접하게 연관되어 있어서, 평평한 인공대지나 계단을 통해 도시의 다양한 레벨을 연결한다. 이 제안은 지형과 역사를 복원하면서 과거와 현재, 인공과 자연, 지하와 지상을 가로지르는 3차원적인 입체적 공간을 만드는 작업이다.

Knitting Topo-history  
Planning of the underground space near Baekbeom Kimgu Plaza

 

 

1. Restoration of terrain

 

This site contains the history of discontinuities where the natural landscape from the past was destroyed by the construction of the road during the Japanese colonial period. and the rampart broke. 

We are restoring the revealed terrain and the cut rampart and trying to restore the continuous flow of the terrain. The flat part of the two artificial grounds becomes the newly inserted side and connects the circulation across the ground and the underground at various levels. The triangular sloping square continuously connects the terrain and reconnects like a knitting of the pedestrian severed by the topography and road. Connect the circulation that had been cut off by roads and walls through the deck and the underground space, the underground Sunken garden and various facilities are connected with several levels of the city and provide vitality.

 

 

2. Restoring the Fortress Wall

 

The terrain is cut, the road enters and Seoul Fortress Wall is cut off. Make a sloping square to restore the terrain, restore the Seoul Fortress Wall to restore the continuity of memory and traces on it. 

Seoul Fortress Wall restored on the sloping square does not reproduce the shape as it is, but restores the Seoul rampart in a figurative way in the form of plates and canopy tilted by 45 degrees. The tilted plates wall has a different sense of opening depending on the angle of viewing, and it becomes a modern wall that is not completely opened even if it is completely closed. Next to the figurative castle wall there are benches and voids, you can sit on the bench and look down on the ground, you can feel the castle walls passing over the artificial earth while passing through the road.

 


3. Historical layer

This site contains layers of history of several periods. The Japanese colonial period, Kim Yu-sin, Ahn Jung-geun, Kimgu, Seoul Fortress Wall, traces of modernization overlap. We will connect a ground and an underground space and install a structurally symbolic device that can emerge such history, which was not well known. Two big Sunken plazas are spaces where you can feel traces of history, even in silence. In the Sunken, history such as Kim Yu-Sin, Namsan, Kimgu and Seoul Fortress Wall is displayed, and an exhibition room, a seminar room, etc. are located in the underground space around the Sunken garden. You can go to some direction of the city in the Sunken garden. 

At the lower part of the artificial land, cafes, Libraries and rest area are arranged, and you can access the Sunken plaza through the stairs which is wide in the underground space inside the cafe. A wide stairs can be utilized diversely in performances, lectures, and book cafe.Buildings are arranged keeping the continuity of the urban side while keeping track of the topography while the deck at the top of the building is naturally connected with the walking track level. The underground spaces are linked each other and closely related to the ground to connect various levels of the city through a flat artificial ground or stairs. 

This proposal connects two underground spaces that undertake restoration of the topography and history, the past and present, artificial and nature, work to create a three-dimensional system and space traversing the underground and the ground are mutually connected underground.